Direct contact? Bel ons hoofdkantoor 020-707 39 00 of stuur ons een
XL Career Company

8 must haves die je absoluut mee moet nemen naar een sollicitatiegesprek

Lastig, wat neem je nu wel mee naar een gesprek en wat laat je thuis. Hierbij de lijst met 8 items die je niet mag vergeten!

1. De afspraakbevestiging van het gesprek
In de afspraakbevestiging staat het adres waar jij moet zijn, waar jij je kunt melden en de naam van de persoon met wie je het gesprek hebt. Leer deze naam ook uit jouw hoofd. Het staat slecht voorbereid als jij niet weet met wie jij een afspraak hebt.

2. Meerdere kopietjes van jouw CV
Grote kans dat de persoon met wie jij een gesprek hebt jouw CV ook heeft uitgeprint. Toch is het verstandig om meerdere kopietjes mee te nemen. Als er andere mensen bij het gesprek aansluiten dan kun je hen ook van jouw CV voorzien. Daarnaast printen veel organisaties in zwart/wit. In kleur komt jouw CV meestal mooier en beter naar voren.

3. De vacaturetekst
Naast dat jij je nog extra kunt voorbereiden als je in de trein, tram of bus zit is het ook handig om tijdens het gesprek te refereren naar onderdelen uit de vacaturetekst. Hierdoor laat jij zien hoe goed jij je hebt voorbereid. Indirect geeft dit een signaal dat je extra gemotiveerd bent, wat altijd prettig is voor de persoon tegenover je.

4. Een pen en een notitieboekje
Tijdens een sollicitatiegesprek komen soms belangrijke onderwerpen aan de orde. Het is daarom aan te raden om een notitieboekje en een pen mee te nemen. Doordat jij aantekeningen maakt laat je ook weer een indirecte motivatie zien.

5. Vragen met betrekking tot de vacature
Na het lezen van de vacaturetekst of het vooronderzoek op internet heb jij waarschijnlijk vragen voor de persoon tegenover je. Dit is het moment om deze vragen te stellen. Als je deze vragen hebt opgeschreven laat dit zien dat jij je goed hebt voorbereid en ingelezen. Zorg dat je tijdens het gesprek deze vragen ook daadwerkelijk stelt. Het is voor de persoon tegenover je vreemd als jij naar aanleiding van de vacaturetekst en het sollicitatiegesprek geen vragen hebt. Een voorbeeldvraag is: 'Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?'.

6. Behaalde relevante certificaten
Voor sommige functies is het van belang dat jij in het bezit bent van certificaten. Dit is waarschijnlijk voorheen al ter sprake gekomen. Neem deze mee naar het gesprek. Staat er in de vacaturetekst dat je in het bezit moet zijn van een HBO of een WO diploma, neem deze dan mee.

7. Een nette tas
Neem naar het gesprek niet jouw dagelijkse school of handtas mee. Zorg dat de tas die je mee hebt niet uitpuilt van een berg zakdoekjes, klantenkaarten, papiertjes en bonnetjes. Doordat jij een nette en overzichtelijke tas mee hebt, kun jij ook gemakkelijk iets terugvinden tijdens het gesprek.

8. Agenda
Misschien wilt het bedrijf direct een vervolggesprek inplannen. Zorg daarom dat jij jouw agenda bij je hebt zodat je direct kunt zien wanneer jij wel en niet beschikbaar bent. 

Het is slordig als jij eerst een afspraak inplant om deze vervolgens af te zeggen omdat je een afspraak bij de tandarts bent vergeten.  

Laatste vacatures

XL Career Company

Hoofdkantoor:
Tel 020-7073900
Fax 020-7073901
info@xlcareercompany.nl
Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.