Direct contact? Bel ons hoofdkantoor 020-707 39 00 of stuur ons een
XL Career Company

Nieuwe baan? 6 dingen die je direct moet doen

Starten aan een nieuwe baan is altijd spannend. De interviews zijn goed gegaan, je hebt het verlossende telefoontje gehad en nu is het zo ver: jouw eerste werkdag. Je hebt nieuwe kleding aangeschaft en staat te popelen om te starten. De gezonde spanning die je voelt geeft je een extra kick en zorgt ervoor dat je super alert bent. De komende periode wil jij het beste van jezelf laten zien en deze 6 dingen helpen hier uitstekend bij:

1. Bouw relaties op
De eerste maanden bij het nieuwe bedrijf leren jou een hele boel, en de organisatie leert veel over wie jij bent. Naast de werkzaamheden die bij de functie horen leer je nog het meest over de organisatie zelf. Hoe gaat men hier met elkaar om, wat zijn de gewoontes tijdens de lunch, gaan afspraken netjes via de gesynchroniseerde outlook kalender of komen mensen spontaan samen bij de koffiehoek?
Allemaal belangrijke aspecten die een organisatie maken tot wat deze is. Voel dit aan en ga hier in mee. Misschien moet je je eigen werkwijze hierin aanpassen om je goed te kunnen mengen. Doe hier echt moeite voor, stap op mensen af, ga mee met de frimibo en maak een praatje met je kersverse nieuwe collega's. Stel jezelf voor aan mensen die je tegenkomt in de gang en vraag hen ook vooral naar wat zij doen. Interesse tonen in een ander heeft een positief effect en komt betrokken over.

2. Stel doelen op
Je bent aangenomen voor een bepaalde functie. Nu is het belangrijk dat jij van te voren duidelijke doelen voor ogen hebt. Wat wil je binnen deze organisatie en binnen deze functie bereiken en waar wil jij over een half jaar of een jaar staan als werknemer. Bespreek deze doelen met jou leidinggevende en zorg dat je een duidelijk beeld heb van wat er van jou verwacht wordt.

3. Druk een stempel op je werk
In de eerste periode dat je aan de slag gaat heb je de tijd om de werkzaamheden je eigen te maken en hier je eigen stempel op te drukken. Laat jouw collega's merken dat jij er zin in hebt en dat je alles geeft wat je in je hebt. Pak elke kans aan met dezelfde passie die jij voelde toen je net aan deze baan begon. Hierdoor breng jij het beste in jezelf naar boven, dit kan niet anders dan opgemerkt te worden.

4. Vind een maatje voor jou 'stomme' vragen
Het officiële antwoord is uiteraard dat er geen stomme vragen bestaan maar zo voelt het voor jou waarschijnlijk niet. Sommige dingen hoor je al te weten of durf je niet goed aan jouw leidinggevenden te vragen, wellicht is dit in hun ogen algemene kennis en is het opmerkelijk dat jij dit niet weet/ wist.
Zorg ervoor dat je dichtbij een collega komt te staan waardoor je een soort buddy systeem opbouwt. Bij hem of haar kun je terecht voor al deze vragen zonder dat jij je bezwaard hoeft te voelen.

5. Iedereen heeft in jouw schoenen gestaan
Behalve de oprichter van het bedrijf heeft iedereen in jouw schoenen gestaan. Iedereen is ooit als nieuwe medewerker binnengekomen en heeft zich net zo gevoelt als jij je nu voelt. Hou dit voor ogen als je nerveus bent of als je onzeker bent.

6. Rust en ontspan
Een nieuwe functie heeft veel impact op jou. Of je nou meer of minder werkt dan hiervoor al die nieuwe indrukken hebben hun invloed op jouw gemoedstoestand. Het is belangrijk dat jij deze stortvloed aan informatie en indrukken de tijd geeft om een plekje te vinden. Zorg dat je genoeg slaapt, je gezond eet en genoeg beweging krijgt. Op deze manier presteer je het best. 

  

Laatste vacatures

XL Career Company

Hoofdkantoor:
Tel 020-7073900
Fax 020-7073901
info@xlcareercompany.nl
Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.