Direct contact? Bel ons hoofdkantoor 020-707 39 00 of stuur ons een
XL Career Company

Maak een super eerste indruk op jouw eerste werkdag

Het is maandagochtend 9:00uur en na diverse sollicitatierondes is het zo ver, jouw eerste werkdag. Je gaat eindelijk kennis maken met jouw nieuwe collega's en de nieuwe werkplek. Een eerste werkdag is altijd spannend, en grote kans dat je hier nerveus voor bent. Met deze voorbereiding hoef jij je nergens zorgen om te maken.

Tip 1 Kom op tijd
Jouw nieuwe collega's staan klaar om jou in te werken vandaag. Niets is vervelender dan hen te laten wachten. Je kunt geen slechtere eerste indruk maken. Vertrek daarom op tijd van huis, neem eventueel een trein eerder en zorg dat je ongeveer 10 minuten voor de afgesproken tijd aanwezig bent.

Tip 2 Match jouw dresscode bij het bedrijf
Elke organisatie heeft zijn eigen (impliciete) dresscode. Wat bij de één heel normaal is, is bij de ander 'not done'. Tijdens jouw sollicitatiegesprek heb je als het goed is al even rond kunnen kijken naar hoe iedereen eruit ziet. Pas jouw eigen stijl hierop aan. Weet je echt niet wat je aan moet, bedenk dan maar dat je beter 'overdressed' dan 'underdressed' kunt zijn.

Tip 3 Socialize
Verschuil je niet tijdens jouw eerste werkweek. Je zult veel handen schudden en veel nieuwe namen horen. Ga hier actief mee aan de slag en verdiep je in jouw collega's. Stel jezelf aan hen voor en luister naar hun verhalen. Zij zijn de experts binnen de organisatie en van hen kun je een hele hoop leren. En wie weet, misschien zitten er wel nieuwe vrienden voor je tussen.

Tip 4 Maak aantekeningen
Grote kans dat je de eerste weken overladen wordt met informatie, informatie die jij waarschijnlijk niet allemaal verwerkt krijgt. Zorg dat je een notitieboek bij je hebt om aantekeningen te maken. Op deze manier kom je geïnteresseerd en actief over. Hoe meer jij laat zien dat je graag wilt leren, hoe meer zij jou willen leren.

Tip 5 Stel vragen
Als newby hoef jij de eerste weken echt nog niet alles te weten. Als je vragen hebt, of hulp nodig hebt, vraag dit aan jouw nieuwe collega's. Zij kunnen jou helpen met vragen waar jij tegen aanloopt. Heb niet het gevoel dat je alles al moet kunnen en weten, straks doe je iets op de verkeerde manier en heb je een hele dag verspilt.

Tip 6 Luister
De allerbelangrijkste tip is: luisteren. Jouw nieuwe collega's werken er stuk voor stuk langer dan jij en kunnen jouw veel (waardevolle) informatie geven. Als jij hen onderbreekt, of gelijk dingen beter denkt te weten, kom je over als een betweter en daar dit over het algemeen geen enkele werkgever op te wachten. 

Laatste vacatures

XL Career Company

Hoofdkantoor:
Tel 020-7073900
Fax 020-7073901
info@xlcareercompany.nl
Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.