Direct contact? Bel ons hoofdkantoor 020-707 39 00 of stuur ons een
XL Career Company

Tips en trucs voor job crafting

Wil jij een functie waarin jij innovatief aan de slag kunt en waarbij de baan jou ook nog eens het gevoel geeft dat je betekenisvol bezig bent? Wil jij je daarnaast ook kunnen identificeren met je werk? Lees snel verder hoe je dat kunt bereiken!

Volgens professor Wrzesnieuwski en Dutton is iedere werknemer in staat om ‘job crafting’ toe te passen. Job crafting houdt in ‘de aanpassingen die werknemers zelf maken aan hun werk met als doel hun werkbeleving positief te beïnvloeden.

Hieronder volgt er een aantal tips die jij kunt toepassen:

1. Taak crafting
Hierbij gaat het om het type en/of aantal taken die staan bij de functieomschrijving. Zo kan men meer uithalen uit de functie door de taakeisen naar eigen inzicht aan te passen. Jij kan als werknemer een proactieve houding aannemen door jouw werkprocedures aan te passen of dat je meer doet dan wat van je verwacht wordt in jouw functie. Je kan naast de taken die je al uitvoert op zoek gaan naar werkzaamheden waar jij energie van krijgt.

2. Relationele crafting
Bij dit punt kan er gedacht worden aan het type of aantal sociale interacties die men heeft gedurende de werktijd. Kom jij als balie medewerker alleen in contact met je eigen directe collega's en klanten? Ga dan een keer sparren met een collega van een andere afdeling. Ben jij een introvert persoon en heb jij zo nu en dan tijd voor jezelf nodig om je batterij op te laden? Kies dan taken waarbij je zelfstandig aan het werk kunt.

3. Cognitieve crafting
Bij cognitieve crafting komt de manier waarop men naar het werk kijkt of erover denkt naar voren. Hierbij staat het bewust zijn van wat je op dat moment aan het doen bent centraal. Ieder baan en ieder functie heeft een bepaald doel. Het werk wat je aflevert draagt bij aan de maatschappij. Als je je echt bewust bent van wat je doet dan zul je dat doel eerder ervaren/zien waardoor je betekenisvol aan de slag gaat.

Wat levert dit allemaal op?
Job crafting heeft voor zowel de werknemer als de werkgever voordelen.
Het zorgt ten eerste ervoor dat ieder persoon zich richt op taken waar men energie uit haalt en bevlogen raakt. Ook wordt er als het ware erkent dat er individuele verschillen kunnen zijn tussen werknemers. Zo heeft de een als talent goed kunnen plannen en de ander is communicatief vaardig. Tenslotte zorgt job crafting voor meer werkplezier waardoor de prestatie en motivatie toeneemt. 

Welke type job crafting ga jij morgen toepassen in jouw werk? Heb jij nog geen baan check dan onze vacatures op www.xlcareercompany.nl.

  

Laatste vacatures

XL Career Company

Hoofdkantoor:
Tel 020-7073900
Fax 020-7073901
info@xlcareercompany.nl
Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.