Direct contact? Bel ons hoofdkantoor 020-707 39 00 of stuur ons een
XL Career Company

Wat is jouw Belbin rol in een team

Werk jij regelmatig samen met studiegenoten of collega's en wil jij het beste uit je team halen? Dit blog geeft je inzichten om een succesvol team samen te stellen volgens de Belbin methode.

Volgens Belbin, een Britse wetenschapper, bestaan er negen teamrollen. Een teamrol beschrijft het gedrag dat wij kunnen herkennen wanneer wij samenwerken. Om tot een succesvol resultaat te komen is het handig om met collega's/studiegenoten samen te werken die een andere werkstijl hebben, op deze manier vul je elkaar goed aan.

De teamrollen zijn opgedeeld in de vier categorieën: doen, denken, willen en voelen.
Binnen de categorie doen vind je de bedrijfsman en de brononderzoeker. De bedrijfsman is nuchter, realistisch en vakkundig. Ook neemt deze persoon graag de leiding als het een keer chaotisch wordt. De brononderzoeker is communicatief sterk, enthousiast en houdt van brainstormen. Daarnaast heeft deze persoon veel contacten buiten zijn/haar team en komt altijd met nieuwe ideeën.

In de categorie denken zitten de plant en de monitor. De plant is introvert en de filosoof van het team. Het is een creatief en innovatief persoon en krijgt energie van het oplossen van moeilijke problemen. De monitor is een doordenker, stelt veel vragen en is analytisch sterk. Deze teamgenoot vindt het fijn om overzicht te houden.

In de categorie willen vind je de vormer en de voorzitter. De vormer kun je zien als een ondernemer die vlot en gedreven is tijdens het werken. De vormer brengt het team in beweging en is resultaatgericht. Ook treedt de voorzitter op als coördinator en ziet de talenten van de teamgenoten in. De voorzitter zorgt ervoor dat iedereen de werkzaamheden uitvoert welke bij hen past. De voorzitter is rustig, positief en nieuwsgierig. Voor het team is dit een prettig persoon die de doelen verheldert en structureert.

Bij de gevoeligen vind je de zorgdrager en de groepswerker. De zorgdrager kan goed aanvoelen wat er fout kan gaan tijdens het werken en heeft oog voor details. Voor het team is deze persoon onmisbaar want de zorgdrager zorgt ervoor dat de deadlines behaald worden en voorkomt bepaalde problemen. Ten slotte heb je nog de groepswerker. Het is een sociaal en meegaand persoon die ervoor zorgt dat er een goede werksfeer hangt.

Herken jij jezelf niet in de bovenstaande rollen? Dan ben jij wellicht een specialist. Jij werkt het liefst in je eentje en weet op een bepaalde gebied heel veel van af. 

Volgens Belbin kan men meerdere teamrollen aannemen, echter zijn er één tot twee rollen die perfect bij jou past. Wil jij weten welke rol jij vervult? Op internet kun je verschillende testjes vinden die je gratis kunt invullen om daar achter te komen. 

Laatste vacatures

XL Career Company

Hoofdkantoor:
Tel 020-7073900
Fax 020-7073901
info@xlcareercompany.nl
Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.