Direct contact? Bel ons hoofdkantoor 020-707 39 00 of stuur ons een
XL Career Company

Tim - IT Traineeship

"Er werd goed uitgelegd hoe de sollicitatieprocedure eruit ziet en wat ik ongeveer kon verwachten. Daarnaast kreeg ik tips voor de voorbereiding, dat hielp goed."

Kun je iets meer over je functie vertellen?
Op dit moment ben ik werkzaam als IT Trainee. Het is een traject van 24 maanden waarbij je de eerste 2 maanden intern opgeleid wordt in groepen van ongeveer 8-10 trainees. De interne opleiding bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is het kernprogramma van 2 weken, waar je geïntroduceerd wordt inde IT-wereld middels 4 ‘vakken’; Analyse en Ontwerp, Programmeren, Testen en Beheer. Hierdoor krijg je een indruk van wat de IT-wereld inhoudt en wat er allemaal mogelijk is op het gebied van IT. Daarnaast is deze introductie ook bedoeld om alvast te ontdekken wat je leuk vindt en waar je later in het traject meer over wilt weten. Wat ik bijvoorbeeld ontzettend leuk vond om te doen was het programmeren. We kregen een korte introductie over het gebruik van de programmeertaal Visual Basic en moesten vervolgens zelf programma’s maken zoals een rekenmachine. Het was gaaf om met behulp van logisch opgebouwde stukjes code, stap voor stap een programma te ontwikkelen zonder ook maar enige voorkennis te hebben. Het allerleukste was uiteraard het moment dat de rekenmachine ook daadwerkelijk deed wat je wilde, dat gaf een voldaan gevoel!

Na het kernprogramma volgt de technische verdieping waarbij je verder gaat inzoomen op de technische kant van de IT, zo ga je bijvoorbeeld met SQL aan de slag. SQL is een taal die gebruikt wordt om te communiceren met een database. Een database is een digitaal archief waar gegevens op een gestructureerde manier zijn opgeslagen. Met behulp van SQL kan je gegevens uit een database wijzigen, opvragen, toevoegen en verwijderen.

De technische verdieping wordt opgevolgd door een periode van 4 weken waarin jij met jouw specialisatie aan de slag gaat en hierbij ook certificaten gaat halen. De specialisatie wordt gekozen aan de hand van jouw prestaties tijdens het kernprogramma en de vraag vanuit de markt.
Tot slot is er de inzet van bijna twee jaar waarin je al je theoretische kennis in de praktijk gaat toepassen bij een opdrachtgever en hierdoor ontzettend veel ervaring gaat opdoen.

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Op dit moment ben ik bezig met mijn Java Basis specialisatie. Ik zal kort toelichten hoe ik werk aan de specialisatie. Voor de specialisatie heb ik een boek gekregen met uitleg en opdrachten. Ik heb vervolgens het programma ‘BlueJ’ gedownload om de opdrachten uit te werken. In het boek staat uitleg en theorie over het gebruik van Java en dit kan ik dan direct toepassen door de opdrachten uit te voeren in het programma. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het laten bewegen van een virtuele schildpad aan de hand van commando’s die ik verstuur. De commando’s bestaan uit korte stukjes code die je in het programma zet, vervolgens kan je deze code ‘aanroepen’ en voert de schildpad ze uit. Het is erg leuk en leerzaam om op deze manier de theorie met de praktijk te combineren.
Om terug te komen op een gemiddelde werkdag neem ik als voorbeeld vandaag:

08:00 – 08:40
Ik kom om 08:00 aan bij de organisatie, pak een kop thee en installeer mezelfaan een tafel in het studielokaal.
Ik vraag aan enkele collega’s of ze de olympische spelen van gisteren hebben gevolgd, ik lees mijn mail, ik pak mijn Java boek en kijk waar ik gisteren gebleven was.

08:40 – 08:55
Om 08:40 verzamelt mijn ‘scrum’ groepje zich bij het ‘scrumbord’ (zie foto) voor de ‘daily’. Scrum is een bekende projectmethode die wij gebruiken om aan persoonlijke doelen en groepsdoelen te werken. Elke trainee wordt na het afronden van het kernprogramma ingedeeld in een scrumgroepje. Er zijn ongeveer 6 scrumgroepjes. Elke scrumgroep heeft een groepsdoel, in ons geval is dat het ontwikkelen van een werkende test voor een applicatie. Het doel van deze scrumgroepjes is om bekend te raken met het principe en de werking van scrum, én daarbij het delen van kennis tussen collega’s die hier al langer werken en collega’s die net begonnen zijn.
Tijdens de daily vertelt elk lid wat hij gisteren heeft bereikt en wat hij vandaag wil bereiken. Gisteren heb ik mijn eerste certificaat behaald, Databases en SQL, daar ben ik echt ontzettend blij mee! Vier weken geleden wist ik nog niet wat SQL was en nu heb ik het certificaat al binnen, dat is toch vrij snel gegaan! Mijn persoonlijke doel vandaag is een beter begrip van Java krijgen door hoofdstuk 2 en 3 van het Java boek af te ronden. Op deze manier blijf je doelgericht werken, waardoor je productiever bent dan wanneer je zonder doelen werkt.
Ook ben je altijd op de hoogte van wat de andere groepsleden gaan doen die dag.

08:55 – 11:00
Nu heb ik tijd om eens goed aan mijn Java specialisatie te werken. Ik ga verder met het uitbreiden van de commando’s om de schildpad allerlei bewegingen te laten maken. Het is leuk om de theorie op deze luchtige en grappige manier direct te gebruiken in dit programma, dat werkt erg goed.

11:00 – 12:00
Tussen 11:00 en 12:00 heb ik regelmatig een projectbespreking, ik ben nu bijvoorbeeld bezig met het voorbereiden van een kennispresentatie. Over ons onderwerp kan ik nu nog niet veel zeggen, omdat het voor de andere trainees wel spannend moet blijven! Ik zit in een groepje van drie andere trainees en we bereiden de kennispresentatie voor om deze uiteindelijk te geven voor alle andere aanwezige trainees (ongeveer 40) plus enkele accountmanagers en/of docenten. Het geven van de kennispresentatie is gelijk een goede oefening. Presenteren is namelijk een belangrijke vaardigheid bij ons en op deze manier (en nog veel meer) kan je er bewust mee oefenen.

12:00 – 12:30
Lunchtijd! Even het werk neerleggen en relaxt met collega’s bijpraten en eten. Wij hebben een ruimte om binnen te lunchen, maar er staan ook picknicktafels buiten waar gegeten wordt als het weer het toelaat. Sommigen nemen lunch mee van thuis, lekkere salades of brood (zelf ga ik vaak voor krentenbollen) en anderen lopen even naar de supermarkt. Regelmatig loop ik wel mee naar de supermarkt om even een stukje te lopen, dat is fijn na een ochtend binnen werken.

12:30 – 13:30
Na de lunch was er een ‘Functie in de praktijk’ presentatie van collega die net terug is gekomen van een inzet bij Achmea. In deze presentatie deelde hij zijn ervaringen van het werken bij Achmea en was er ruimte om vragen te stellen. Op deze manier krijg je een beter beeld van verschillende functies en bedrijven. Deze informatie kan je gebruiken om er zelf achter te komen in welke functie, of bij welk bedrijf, jij graag zou willen werken. Erg leerzaam om dit van een collega te horen!

13:30 – 15:30
Deze tijd gebruik ik om aan mijn Java specialisatie te werken. Het schiet al lekker op en ik ga nu aan de slag om mijn virtuele vriend (lees schildpad) een commando te geven waardoor hij niet één maar meerdere acties achterelkaar uitvoert. Dat is voor nu nog even een uitdaging.

15:30 – 16:30
Om 15:30 begint de weekafsluiting met alle trainees, enkele accountmanagers, leden van het recruitment en een paar docenten. Elke week zijn er twee trainees verantwoordelijk voor het afsluiten van de week. Hierbij worden ontwikkelingen en gebeurtenissen besproken, is er ruimte om vragen te stellen en soms wordt er een spel gedaan. Dit is een leuke manier om gezamenlijk de week af te sluiten!

16:30 – 17:15 (eindtijd verschilt per vrijdag)
Tijdens de borrel is er de ruimte om eens op die collega af te stappen die je graag nog wilde spreken. Het is ook een luchtige manier om elkaar wat beter te leren kennen. Je bespreekt weekendplannen, praat over hobby’s en overtuigt elkaar wie de beste Pokémon GO speler is (ja er wordt fanatiek Pokémon GO gespeeld onder de trainees). Oftewel, de borrel is een manier om ook het interne personeel wat beter te leren kennen en daarbij te netwerken. En nu: Weekend!

Hoelang werk je hier nu?
Ik ben vorig jaar zomer begonnen.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Ik kwam het traineeship via XL Career Company tegen. Vervolgens kon ik via XL Career Company op sollicitatiegesprek komen bij dit bedrijf. Na een assessment en twee gesprekken hebben zij mij een contract aangeboden.

Hoe was de begeleiding vanuit XL?
Er werd goed uitgelegd hoe de sollicitatieprocedure eruit ziet en wat ik ongeveer kon verwachten. Daarnaast kreeg ik tips voor de voorbereiding, dat hielp goed. Er was ook regelmatig een moment waarop er gevraagd werd hoe het ging met de voorbereiding en of ik nog vragen had, dat was fijn.

Kun je iets over de sfeer op de werkvloer vertellen?
Er heerst hier een open, prettige maar toch ook zakelijke sfeer. Dat vind ik persoonlijk erg fijn. Hierdoor kan je namelijk snel en makkelijk contact leggen met collega’s, maar er wordt ook zeker serieus gewerkt. Die combinatie werkt goed voor mij. Daarnaast is het, door de open sfeer, altijd mogelijk om een docent of een collega aan te spreken bij een vraag.

Wat maakt deze organisatie zo leuk?
Hier staat jouw ontwikkeling als trainee centraal en dat vind ik erg belangrijk en daarbij ook leuk! Je bent namelijk bewust bezig met het ontwikkelen van technische IT skills, maar er wordt ook ontzettend veel tijd geïnvesteerd in het ontwikkelen van soft skills. Die soft skills, zoals communicatie, zijn namelijk net zo belangrijk als die technische skills. Je leert daardoor om vragen te stellen, te presenteren, proactief te zijn en uit je comfortzone te stappen. Hierdoor integreer je sneller binnen bedrijven en daarom wordt daar zoveel nadruk opgelegd.

Wat ik daarnaast leuk vind is dat ze in elke trainee potentie zien en dit er ook uit willen halen. Door deze positieve benadering ga je echt in jezelf geloven en dit geeft een enorme boost op het gebied van zelfvertrouwen en werkhouding. Mocht de IT-wereld toch niet jouw ding zijn, dan is het traineeship inderdaad niet voor jouw weggelegd, maar de beginsituatie is bij iedereen positief.


Als laatste wil ik vermelden dat ik de diversiteit op het gebied van achtergronden van trainees hier geweldig vind. Ik heb zelf voor leraar geschiedenis gestudeerd en ben nu bezig met een IT traineeship. Is dat op het eerste gezicht een bijzondere koerswijziging? Ja. Maakt dat uit? Nee! Er wordt hier niet zozeer gekeken naar je achtergrond, maar naar je potentie! Er wordt gekeken naar je leergierigheid, je motivatie, je enthousiasme, je bereidheid om snel nieuwe en complexe zaken te leren en te begrijpen. Kan je dat allemaal afvinken? Dan maakt je achtergrond niet uit en ben je van harte welkom!

Is de traineeship die Tim volgt ook iets voor jou? Reageer nu via: https://www.studentenvacature.nl/titel/14563. 
Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.